En verksamhet inom VX förbinder sig att arbeta för en mer hållbar besöksnäring bland annat genom att:
- Ha en policy för långsiktig hållbarhet anpassad till företagets förutsättningar.
- Ha en skriftlig miljöplan som innehåller rimliga åtgärder för att hushålla med resurser, minska utsläpp och för att värna biologisk mångfald.
- Vid köp av varor och tjänster prioritera lokala leverantörer, ekologiska- och rättvisemärkta produkter och råvaror.
- Ha rutiner för hur man marknadsför och samarbetar med lokalbefolkningen för att motverka negativ påverkan på kulturarv, levande kultur och historiskt sårbara miljöer.
- Värna om den biologiska mångfalden och känner till regler för naturskyddade områden och skydd för biologisk mångfald i sitt verksamhetsområde.
- Använda lokala råvaror och matprodukter för att gynna matproducenter, jordbruk, rennäring, fiske mm.
- Erbjuda och informera om tillgänglighet för personer med särskilda behov då detta är relevant och rimligt.